onsdag 24 april 2013

Utbildning - världens viktigaste fråga?


Flicka i Khumbudalen utan skolgång
Utbildning är den kanske viktigaste vägen ur fattigdom. Utan utbildning är du oftast dömd till ett liv i utanförskap, förtryck och med små möjligheter att kunna förändra ditt liv.

Nepal är ett av jordens vackraste men också fattigaste länder. 60% av befolkningen lever på under 1 dollar om dagen som är FN's mått på extrem fattigdom. Särskilt fattiga är de avlägsna byarna i bergen.

I Sverige är vi bortskämda med det självklara att skola och skolgång inte kostar något. I Nepal måste du betala för varje barn du vill ska gå i skolan. Om familjerna i bergen överhuvudtaget har råd att skicka något av sina barn till skolan väljer man nästan alltid sonen framför dottern. Flickor från fattiga familjer är alltså extra hårt drabbade. Den ojämlikhet som därmed uppstår i landet kommer också vara ett stort hinder i resan mot välstånd och stabil demokrati.
Flickor Make a Kid Smile hjälpt till skolgång

Därför har jag engagerat mig i just flickors skolgång i Nepal. Genom stiftelsen Make a Kid Smile kommer jag under expeditionen dela ut ett antal stipendier och skolmaterial till två skolor i den avlägsna dal vi kommer befinna oss i. Syftet är att möjliggöra för ett antal flickor att få utbildning.

DU är också välkommen att bidra genom att skänka en s.k. skolväska. Du hittar mer information på Make a Kid Smiles hemsida.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar