söndag 7 april 2013

Träningsläger i Jämtländska fjällen


Mot toppen med full utrustning
Att ta sig till Mt. Everests basläger och att klättra ett berg som är över 6.000 meter högt kräver god fysik. Du behöver inte vara elitidrottsman men är du otränad ökar riskerna för höjdsjuka och du kommer heller inte kunna njuta av vandringen och klättringen. Riskerna ökar naturligtvis dramatiskt att du inte ens orkar ta dig hela vägen till målet om du inte gjort din hemläxa med ordentlig träning innan avfärd.

Sedan 11 februari har jag kört 25 träningspass av olika slag. Ren styrketräning har varvats med intervallträning i backe med 15-20 kgs ryggsäck, skridskopass på mälarisen, hårda tennispass och rena konditionspass på gym.


Ett av de brantare partierna på väg mot toppen






Under Påskveckan som tillbringades i familjens stuga i Jämtland passade jag också på att köra en del längdskidor och besteg också ett närliggande fjäll. Fjällbestigningen tjänade flera syften. Dels är det ett rejält träningspass som dessutom simulerar de verkliga förhållandena som kommer råda på Lobuche Peak ganska väl. Du behöver "bara" plussa sissådär 5.000 meter till i höjd för att det ska bli helt realistiskt. Dessutom är det ett genrep vad gäller test av utrustningen. Allt från kläder, kängor, stegjärn, klätterutrustning, isyxor och ryggsäck testas under realistiska förhållanden med snö och is.

Det är idag 19 dagar till vi åker så en tio pass till bör jag hinna innan avfärd. Det lär behövas... :-)
På toppen av Storsnasen 1.463möh





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar