tisdag 30 april 2013

Acklimatiseringsdag, Namche Bazar – Khunde Peak (4.260möh)


Betydligt bättre start på dagen än i går. Martins mage är mycket bättre och han får nu behålla maten. Naturligtvis är han trött efter magåkomman men faran verkar tack och lov vara över. Han får dock stå över dagens acklimatiseringstur eftersom den är väldigt jobbig och gör i stället en egen, lite kortare, tur.

Ovanför Namche - lång väg kvar
Den höga höjden är inget att leka med. Kroppen utsätts för stora påfrestningar pga av det låga lufttrycket och den tunna luften. Går man upp på hög höjd fortare än kroppen klarar av att anpassa sig riskerar man att drabbas av höghöjdssjuka. Höghöjdssjuka är dödlig om den inte hanteras rätt. Dagligen ser vi ett antal helikoptrar som akut fraktar ner människor som drabbats av höjdsjuka.

Det finns aldrig några garantier men baserat på Peak Promotions och min erfarenhet av hög höjd har vi tagit fram ett schema för expeditionen som är anpassat för att minimera riskerna. För att hjälpa kroppen med anpassningen till den höga höjden gör vi två acklimatiseringsstopp på vägen till Base Camp. Det första här i Namche Bazar.

Acklimatiseringsdagen innebär att vi tar oss upp på betydligt högre höjd för att sedan gå ner igen till lägre höjd och tillbringa natten där. På så sätt får vi kroppen att sätta igång acklimatiseringsprocessen för den högre höjden men låter den sedan vila ut på lägre höjd.

Dagens acklimatiserinsgtur är mycket tuff. Vi startar i Namche (3.450) och tar oss upp på en liten topp ovanför byn som heter Khunde Peak (4.260möh). Alltså drygt 800 höjdmeter. En rejäl utmaning men väl investerad energi i längden. Våra kroppar har nu börjar göra sig redo för betydligt högre höjder.

Den första skymten av Everest
Klättringen är inte bara jobbig, den är också oerhört vacker. Utsikten över de omkringliggande topparna är magisk. För de som gör den här turen för första gången brukar det uppstå ett väldigt speciellt ögonblick. När vi passerar över ett krön syns hon plötsligt där. Chomolunga, Sagaramatha eller Mt. Everst som vi säger. Plötsligt ser du världens högsta punkt med egna ögon. Ett ögonblick de flesta minns för resten av livet. Trots att jag varit med om detta ögonblick många gånger nu, påverkas jag fortfarande starkt. Det är något magnetiskt, magiskt med världens högsta berg.

Äntligen på toppen av Khunde Peak
Efter tre timmars konstant klättring når vi äntligen toppen av Khunde Peak. Efter sedvanlig fotografering sätter vi oss i lä och vilar en stund och låter våra kroppar ta till sig den höga höjden. Tyvärr har vädret försämrats och moln dragit in och förstör nu utsikten. Men vi är ändå nöjda och glada efter en strong insats av alla i teamet.

Sedan bär det av utför, rätt ner för den branta bergssidan. Vi tappar över 300 höjdmeter på bara en halvtimme. Nere i den lilla byn Khunde äter vi lunch innan vi fortsätter tillbaka till vårt hotell i Namche.
Dusch, byte till torra kläder, lite shopping i Namches alla affärer, lite vila och sedan middag. Livet på en pinne.

Erik, Stefan och Anders vid Edmund Hillarys minnessten




Jag framför berget Thamserku

På 4000 meter ovanför Namche Bazar

Stefan, Anders och jag på toppen
Erik på toppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar