måndag 29 april 2013

Phakding - Namche Bazar (3.450möh)



29 April; Phakding – Namche Bazar (3.450möh)

Vandring längs floden Dudh Khosi
Dagen började sådär. Martins mage har kraschat helt Han får inte behålla någonting han äter och har varit uppe större delen av natten. Ingen bra förutsättning för att klara den tuffa dagsetappen vi har framför oss. Martin valde dock att försöka och efter väckning 06.30 och en frukost bestående av Sherpagröt och omelett började vi vår vandring.

Första halvan fram till lunch går genom den, på den här relativt låga höjden, fortfarande bördiga och oerhört vackra dalen som heter Khumbu. Dalen leder upp till Everest och det är här Sherpafolket bor sedan 500 år då de invandrade från Tibet i norr. Vi följer hela tiden floden Dudh Khosi (Mjölkfloden) som rinner ner från glaciärerna som omger Everest och det är som sagt väldigt vackert.
Vi håller ett snällt och jämnt tempo. Vi är fortfarande på relativt låg höjd men vi måste vara noga med att spara vår energi till kommande utmaningar.

Efter en lunch i byn Jorsale fortsätter vi. Fyra till fots, en på annat sätt. Martin som kämpat sig igenom första halvan av dagen trots utmattning och fortsatt krånglande mage inser att han inte kommer klara andra halvan av dagen som är betydligt tuffare.

Men självklart fixar våra guider det problemet. Man hyr helt enkelt in en häst till Martin..! Så, medan vi andra fyra får kämpa oss upp för den illa beryktade Namchebacken där du tar nästan 600 höjdmeter i ett svep, avnjuter (nåja) Martin samma backe från hästrygg. Erik har lovat att om Martin tar sig hela vägen upp till Base Camp kommer han få höra om hästresan resten av sitt liv… J.

Erika tar sig upp för Namchebacken - till fots



Anders, Stefan och Erik korsar en av många broar




Namchebacken är som sagt ingen barnlek. 600 höjdmeter i en backe där det går uppför hela tiden,
i en och en halv timme. Inte en meter som är platt eller går nedför. Här gäller det hålla igen på tempot. Går du för fort här ökar risken för höjdsjuka. Efter en och en halvtimmes slit når vi dock vårt mål. Sherpas huvudstad Namche Bazar. Vi gör det till och med före Martin och hästen! Bra jobbat av gänget som går från klarhet till klarhet.

Vi checkar in på min favoritlodge i dalen, Khumbulodge. Den drivs av en familj som jag lärt känna väl under mina tidigare besök och det är alltid ett kärt och hjärtligt återseende.

Efter en kopp te tar vi igen oss lite, duschar (lyx) och byter till torra kläder. Kanske kan det även hinnas med en liten ”lutare”. Middag vid sex-tiden sedan tidigt i säng. Vi är alla rätt slitna efter den hårda dagen.

Enda sättet att transportera saker upp i dalen är på människo- eller djurrygg
En femtedel av backen avklarad -vi startade nere vid floden
Nu är det kväll och Martin har vilat lite och mår mycket bättre.  Efter de tre dagarna här i Namche kommer han vara fit for fight. Härligt!


Äntligen framme i Namche Bazar

5 kommentarer:

  1. Det ser verkligen härligt ut på bilderna och med den beskrivande texten kan jag riktigt leva mig in i er resa. Hälsa Stefan från oss i Uppsala, vi är många som följer bloggen

    /Krister Uppsala

    SvaraRadera
  2. Tuff start Martin, jag lider med dig. Är dock övertygad att du snart är 100%-ig igen. Har viss erfarenhet av vad du råkat ut för som du vet ... Härliga bilder. Ser mot att få följa er vidare.
    //Leffe G

    SvaraRadera
  3. Tuff start Martin, jag lider med dig. Är dock övertygad att du snart är 100%-ig igen. Har viss erfarenhet av vad du råkat ut för som du vet ... Härliga bilder. Ser mot att få följa er vidare.
    //Leffe G

    SvaraRadera
  4. margareta.faringstam@gmail.com30 april 2013 kl. 11:31

    Tack för spännande och välskriven reseskildring. Spännande att följa gängets äventyr. Lycka till i fortsättningen.
    Hälsningar till Stefan och övriga deltagare från Margareta och Leif

    SvaraRadera
  5. Hej, vet inte om mitt tidigare inlägg bara försvann men här kommer en ny grattis hälsning till dig Appel från Nyholmarna. Vi är precis hemkomna från finska Levi efter några dar med underbar åkning. Lycka till och ser fram mot att följa er.

    SvaraRadera