lördag 27 april 2013

Äntligen här

Äntligen i Kathmandu! Nepals fantastiska, pulserande, kaotiska huvudstad. Det är verkligen som att förflytta sig ganska många år bakåt i tiden. Kaotiskt som sagt men ändå fungerar det på ett härligt, ostrukturerat, otvunget sätt. Rätt skönt att som rättrådig svensk tvingas utsätta sig för det här ibland. Man får onekligen lite perspektiv på tillvaron. Allt behöver kanske inte vara så himla välordnat jämt. Det funkar ju ändå..!

Som vanligt fick vi ett mycket hjärtligt bemötande från vår guidefirma Peak Promotion redan på flygplatsen. Traditionella blomsterkransar runt halsen och effektiv hjälp med alla formaliteter får oss att känna oss VIP'ade. Jag har ju efter ett antal besök i Kathmandu hunnit vänja mig vid trafiken (nåja) men att beskriva den som något annat än vådlig vore osanning. Man kör lite som man tycker i den mycket täta trafiken och det var nog fler än jag som hjälpte till att bromsa från baksätena i bussen.

Ägarna till Peak Promotion, Wongchu och Keshab, hälsar oss välkomna
När vi kom fram till hotellet valde några av oss att vila en stund innan lunch medan Martin och Erik tog en tur i stadsdelen Thamel där vi bor. Vi träffades sedan för lunch på restaurang Gaia som ligger nära hotell Holy Himalaya där vi bor. Den första ölen i Kathmandu smakade v ä l d i g t gott.. :-)

Efter lunch hade vi möte på Peak Promotions kontor där vi gick igenom detaljerna för expeditionen. Allt verkar vara i ordning förutom en liten detalj. Det är strul med flyget upp till den lilla bergsbyn Lukla där vi ska börja vår vandring. Pga tekniska problem är det helt enkelt brist på flygplan varför vi just nu inte är säkra på att vi kan flyga upp tidigt måndag morgon som planerat.

Vi arbetar nu efter två alternativa planer om det skulle visa sig vara så att det inte blir något morgonflyg på måndag. Ett alternativ är att vi får plats på ett senare flyg på måndag. Faran med det är att flygplatsen i Lukla är mycket väderkänslig och normalt är vädret bra på förmiddagarna för att bli sämre efter lunch, och då stänger flygplatsen. Det finns alltså en risk att vi blir kvar i Kathmandu och då börjar det bli svårt att få ihop schemat uppe i bergen.

Det andra alternativet är att vi flyger upp redan tidigt i morgon bitti. Antagligen det bästa alternativet även om det ställer till det med planeringen. Morgondagen (söndag) var planerad för att få ordning på utrustningen och alla andra små detaljer som måste fixas. Nu måste vi ta höjd för en tidig flight i morgon och få färdigt allt redan i dag.

Första ölen. Välkommen efter en lååång flight
Allt går dock att lösa. flexibilitet och anpassningsbarhet är måsten i en miljö där du inte kan kontrollera alla faktorer. "Gilla läget" blir plötsligt en högs relevant devis. Förhoppningsvis kommer vi dock kunna ta det planerade flyget måndag morgon.

Klockan är nu ca. 16.30 här i Kathmandu. Om ett par timmar kommer Peak Promotion och hämtar oss för en välkomstmiddag i traditionell Nepalesisk stil. Det ser vi verkligen fram emot!



1 kommentar:

  1. Härligt att ni är på plats gänget! Många här från Sigtuna som följer er på äventyret och läser bloggen. Inte för många öl nu så ni tappar formen!... ;)

    SvaraRadera